Fotografia de stock

Fotografia de stock – un articol despre fotografia de stock pe baza propriei experiente. Ce este fotografia de stock? Avantaje, probleme si tendinte.

In acest articol voi discuta despre fotografia de stock.

De ce fotografia de stock?

Multi fotografi sunt interesati de fotografia de stock in ideea de a recupera o parte din investitiile facute in echipamentul foto, in conditiile in care, pe masura ce pasiunea pentru fotografie se dezvolta, de regula, fotografii au tendinta de a cumpara aparatura foto si accesorii foto tot mai costisitoare.

Fotografia de stock
Fotografia de stock

Ca multi alti fotografi, am luat in considerare fotografia de stock in momentul in care am ajuns sa navighez pe cele mai mari site-uri de fotografie de stock si am m-am gandit ca pot face si eu cadre similare sau mai bune chiar decat cele mai vandute imagini de acolo.

Multe dintre site-urile de fotografie de stock au posibilitatea de ordona imaginile, dupa numarul de imagini vandute, eventual dupa ce in prealabil am ales anumite cuvinte-cheie de cautare.

Ce este fotografia de stock?

Simplu si concis, cand spunem fotografie de stock, ne gandim procesul de a realiza si de a vinde imagini prin intermediul unor agentii/site-uri, fie ele specializate/segmentate sau nespecializate.

Stock-microstock – care este diferenta?

In mod traditional, fotografii profesionisti vindeau imaginile prin intermediul agentiilor de stock/ site-urilor de fotografie de stock. Sumele incasate pe imaginile vandute prin agentiile de stock se ridicau la nivelul zecilor, sutelor sau chiar miilor de dolari/imagine.

Relativ recent au aparut site-urile de microstock, care accepta si ofera spre vanzare imagini atat ale fotografilor profesionisti cat si ale fotografilor amatori, la preturi mult mai mici, incepand cu preturi de ordinul centilor/imagine si ajungand, in functie de rezolutie si numarul de downloaduri, pana la nivelul sutelor de dolari.

Cum faci bani prin intermediul site-urile de microstock?

Teoretic este foarte simplu si ai trei variante principale:

1. Incarci imagini pe site-urile de microstock si apoi astepti sa se vanda. Dupa ce ajungi la o anumita suma(aproximativ 50-100 dolari, in functie de site), primesti banii in cont.

2. Unele site-uri au programe de referentiere (en: referral program) astfel incat poti castiga bani daca le faci publicitate – in mod experimental, o parte din linkurile din aceasta pagina vor contine codul programelor de referentiere, la care am acces.

3. Unele site-uri iti ofera o platforma (SDK) prin intermediul careia iti poti face propriul site sau microsite, in care poti vinde fotografii de stock, incasand astfel comision.

Care sunt problemele pe care fotografii le intampina in lucrul cu site-urile de microstock?

1. Acceptarea de fotografului de catre site-urile de microstock.

  • Aparatura: de regula, cu orice aparat DSLR, un mirrorless avansat, sau chiar si o camera compata se pot obtine imagini acceptabile de catre site-urile de fotografie de stock, insa este preferabila utilizarea aparatelor de tip DSLR.
  • Tehnica de fotografiere:  in general, zgomotul de imagine la vizualizarea la 100%  trebuie sa fie relativ insesizabil, fiind un aspect important in acceptarea imaginii.
  • Tipul/tema fotografiilor: in cazul in care site-ul respectiv are deja foarte multe imagini pe tema respectiva (de ex: nori pe cer, apus de soare la mare, peisaj montan, etc.), este posibil sa va respinga fotografia pe motivul ca au deja foarte multe imagini pe acea tema in baza de date.
  • Lot minim de imagini. Unele site-uri accepta un fotograf/contribuitor numai daca un anumit procentaj/numar de imagini din lotul initial sunt acceptate.

2.  Incarcarea fotografiilor. Dupa alegerea fotografiilor si incarcarea acestora pe site urmeaza etape consumatoare de timp:

  • Descrierea imaginilor, cu: titlu, cuvinte-cheie, inscrierea in diverse categorii, etc.
  • Incarcarea de documente privind drepturile de a fotografia modelele, proprietatile imobiliare(en: model release, property release).
  • Asteptarea revizuirii in vederea acceptarii pe site, care poate dura, de regula, intre o zi si zece zile, in functie de site, cat si de numarul de uploaduri din ziua respectiva.
3. Procese auxiliare:
  • Urmarirea vanzarilor. Poate dura zile sau chiar luni pana la prima vanzare.
  • Incarcarea/trimiterea declaratiilor pentru fiscul din tara unde isi are sediul central agentia de stock – de regula din USA, etc.

Tendinte in fotografia de stock

Din observatiile facute in mai bine de un an pe site-urile de fotografie de stock, am ajuns la urmatoarele concluzii privind tendintele in fotografia de stock:

1. Se vand mult mai bine imaginile cu oameni, indeosebi cele cu grupuri de oameni, decat cele cu peisaje sau alte concepte.

2. Se vand in special imaginile high key.

3. Se vand foarte bine imaginile create artificial in programe de tip CorelDRAW si Photoshop.

Succes in fotografia de stock

Unul dintre cei mai de succes fotografi de stock este Yuri Arcurs, care se ocupa de multi ani numai cu fotografia de stock si a dezvoltat o adevarata afacere din aceasta activitate.

Oricine poate incerca domeniul fotografiei de stock,  insa in mod clar nu este pentru oricine.

In viziunea mea, cel mai bine este ca aceasta activitate sa se desfasoare ca activitate auxiliara activitatii de fotograf. In opinia mea, este foarte riscant ca cineva sa intre acum in fotografia de stock, cu gandul de a face o afacere din fotografia de stock.

Oportunitatea ar fi pe partea de creatie grafica, in programe de tip CorelDRAW si Photoshop, ceea ce nu presupune costuri zilnice enorme cu fotomodelele si taxe asupra proprietatilor fotografiate, riscurile fiind mult mai mici si piata fiind in crestere.

Site-uri de fotografie de stock

Linkuri catre zona de creare cont contribuitor:

Succes!

Va urez succes in fotografia de stock!

Mai multe informatii voi prezenta in articolele urmatoare.

Comentariile sunt deschise.

Articol publicat la data de 14.07.2012.

Laurentiu Ilie

 

Edit 1 / 15.07.2012: Ca urmare a criticii domnului Dinu Lazar, in cadrul grupului „Stock photography” de pe FB, am corectat balansul de alb al fotografiei care ilusteaza acest articol. In fotografia initiala, balansul de alb a fost setat pe auto. Multumesc domnului Dinu Lazar pentru sesizare!